İçindekiler Miktar
Kahve 1 tatlı kaşığı
Şeker 1 tatlı kaşığı
Su 1 fincanı
Yapılışı: Cezveye kahve ve şekeri koyun, suyu ekleyip, karıştırın.
Kısık ateşte yüzeyindeki köpük hafif kabarıncaya kadar bekletin,
köpüklü kısmını fincana boşaltıp, cezveyi yeniden ateşe koyun,
kaynayınca fincana boşaltın. Sıcak servis yapın.
Notlar : Türk kahvesi kavrulmuş kahve çekirdeklerinin incecik
çekilmesiyle elde edilir. Kavurma süresi isteğe göre değişir. Kahve,
yeşil çekirdek, kavrulmuş çekirdek veya çekilmiş halde kuruyemişçilerde
satılır. Evlerde kahve çekmek için tunçtan yapılmış elle çalıştırılan
kahve değirmenleri kullanılır. Son yıllarda elektrikle çalışan kahve
makineleri çabukluğu nedeniyle tercih edilmektedir. Türk kahvesi 4
şekilde hazırlanır. Az şekerli kahve 1/2 tatlı kaşığı şeker, orta
şekerli kahve 1 tatlı kaşığı şeker, çok şekerli kahveye 1 1/2 tatlı
kaşığı şeker kullanılarak yapılır. Sade kahveye şeker konmaz. Kahve
için "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözü bu içeceğin
Türklerin yaşamında ne denli önemli olduğunu vurgular.